Muzej Železniki

 

 

Foto: Simon Benedičič


VODENJE PO STALNIH MUZEJSKIH ZBIRKAH

 


POHOD NA ŠTALCO

 


DEKD: VEČER PRIPOVEDOVANJA

 


DEKD: KROPA V ŽELEZNIKIH

 


MUZEJ V LETU PRAZNOVANJA

 


TALJENJE ŽELEZA

 


FUŽINARSKI DNEVI BOHINJ 2019

 

 


POLETNA MUZEJSKA NOČ

 


POHOD NA ŠTALCO IN ZGODBA O 2500 LET STERM ŽELEZARSTVU 

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN


ODPRTJE RAZSTAVE

 


VEČER PRIPOVEDOVANJA

 

 

 


ODPRTJE RAZSTAVE: MAKETE

 


SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK 2019 

 


ŽELEZNE NITI 15/2018

Predstavitev nove številke zbornika je bila 17. novembra 2018 Kulturnem domu Železniki. Vabljeni k branju!


 RAZSTAVA KREKOVA KOČA NA RATITOVCU 

Muzejska razstava ob 110. obletnici ustanovitve PD za Selško dolino in ob 100. obletnici smrti dr. Janeza Evangelista Kreka.

Muzej Železniki, 12. maj 2017-12. junij 2017

Krekova koča Ratitovec, julij 2017


 

RAZSTAVA 70 LET KOVINARSTVA V ŽELEZNIKIH - SEDEM DESETLETIJ PRODUKTOV PODJETIJ NIKO, DOMEL IN TEHTNICA

Razstava ponuja sprehod od risalnih žebljičkov, preko laboratorijske opreme na področje bele tehnike, vrtne opreme, avtomobilizma in industrije.

Oktobra odprta razstava v galeriji Muzeja Železniki je na ogled do marca 2017. 


 PRENOVLJENA ČIPKARSKA ZBIRKA

Junija 2016 je bila odprta prenovljena čipkarska zbirka. 


ČIPKARSKA RAZSTAVA GENERACIJE ČIPKARIC

V galeriji Muzeja Železniki je še do začetka septembra na ogled razstava Generacije čipkaric. Ta razstava je bila del spremljevalnega programa 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA. 


MEDNARODNI MUZEJSKI DAN 

Ob mednarodnem muzejskem dnevu v sredo, 18. maja 2016, vas med 9.00 in 17.00 vabimo na ogled muzejskih zbirk.


 

PRENOVA ČIPKARSKE ZBIRKE, 5. 3. 2016 

Začeli smo s prenovo čipkarske zbirke. Tudi v novi postavitvi bo velik poudarek na čipkah, klekljaricah, muštrih in pripomočkih za izdelavo klekljanih čipk.


SREČNO ...

... ustvarjalno in uspešno v letu 2016!


 TA VESELI DAN KULTURE

Ob Prešernovem rojstnem dnevu, 3. decembra 2015,  bo med 9.00 in 15.00 prost vstop v Muzej Železniki. Vabljeni!


MUZEJSKA RAZSTAVA OB 200 LETNICI ŠOLE V ŽELEZNIKIH

''NAŠA OSNOVNOŠOLSKA LETA''

Ob 200 letnici šole v Železnikih, ki jo obeležujemo v letošnjem šolskem letu, smo pripravili muzejsko razstavo. S predmeti, s katerimi sežemo v sredino 19. stoletja, objamemo celotno 20. in končamo v prvem desetletju 21. stoletja, predstavljamo ''naša osnovnošolska leta''. Razstava je neke vrste mozaik spominov na šolska leta in verjamem, da nas bo večina ob teh predmetih našla kaj znanega.

Razstava bo v galeriji Muzeja Železniki na ogled od 25. septembra 2015 do konca novembra 2015. 

 


 

NOČ MUZEJEV, sobota, 20. junij 2015 na muzejskem dvorišču

 

V soboto, 20. junija 2015 vas vabimo v Muzej Železniki, kjer bo v večernih urah potekalo druženje na muzejskem dvorišču:

- ob 20. uri nastop Harmonikarskega orkestra Železniki

- ob 21.30  ogled dokumentarnega filma Kuhanje zdravilnega smovnaka pod Blegošem 

Muzej bo odprt med 20. in 24. uro. 

Vabljeni! 

 


DAN MUZEJEV, 17. MAJ 2015

Ob dnevu muzejev vas v nedeljo, 17. maja 2015  od 9. do 13. ure vabimo v Muzej Železniki na dan odprtih vrat. 

Obenem vas vabimo na ogled veseloigre Kje je meja? v izvedbi KTD Dražgoše, ki bo ob 11.15 na trgu pred plavžem. 


RAZSTAVA KUGE, LAKOTE, VOJSKE - REŠI NAS, O GOSPOD


Vabljeni na ogled razstave Zgodovinskega arhiva Ljubljana v galerijo Muzeja Železniki. Razstava bo na ogled do 12. marca 2015. Otvoritev razstave je bila v četrtek, 5. februarja 2015.

 


PREŠERNOV DAN

 


V Muzeju Železniki v nedeljo, 8. februarja 2015 ob slovenskem kulturnem prazniku ob 11. Uri pripravljamo drugo javno branje pesmi. Lahko si boste ogledali tudi razstavo Kuge, lakote, vojske - reši nas, o Gospod, ki bo na ta praznični dan odprta med 9. in 13. uro.


 

 

PREDSTAVITEV ZBORNIKA ŽELEZNE NITI 11/2014

V petek, 7. 11. 2014, je bila v Kulturnem domu Železniki predstavitev 11. številke zbornika Železne niti. 

 

 


VABILO NA RAZSTAVO

Vabljeni na ogled razstave Keramika in risbe, avtorjev Margarete Mlinar Heinrihar in Simona Razpotnika. Razstava bo na ogled do 17. 11. 2014. Vabljeni!


Arhiv


 DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

Med 27. 9. in 4. 10. 2014 bodo v Sloveniji potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. Muzej Železniki tudi letos sodeluje pri programu.

V petek, 26. 9. 2014, ob 17. uri bo otvoritev likovne razstave Grafični odtis. Razstavljena bodo dela osnovnošolcev OŠ Železniki. Prireditev pripravljamo v sodelovanju OŠ Železniki, MD Železniki in Muzej Železniki.

V petek, 3. 10. 2014, ob 18. uri bo predstavitev zbornika Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem. V zborniku je predstavljena poplavna obnova spomeniško zaščitenega naselja Železniki. Prenovo bo predstavila Damjana Pediček Terseglav, odgovorna konservatorka območne enote ZVKDS Ljubljana. Prireditev pripravljamo v sodelovanju Slovensko etnološko društvo, MD Železniki in Muzej Železniki.

 


 

VABILO NA PROJEKCIJO FOTOGRAFIJ

Vabljeni na projekcijo fotografij Vlada Jeharta z naslovom Živali v gorah, gozdovih, na travnikih, ob jezerih in rekah, ki bo v petek, 19. 9. 2014, ob 18. uri v galeriji Muzeja Železniki. 


 MUZEJSKA RAZSTAVA MLINARSTVO NA POREČJU SELŠKE SORE

Razstava Mlinarstvo na porečju Selške Sore bo med 5.9. in 15. 10. 2014 gostovala v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori. Vabljeni na ogled!


 RAZSTAVA V GALERIJI MUZEJA ŽELEZNIKI

Vabljeni na otvoritev fotografske razstave dr. Rafaela Podobnika Odlikovane fotografije. Odprtje razstave bo v petek, 29. avgusta 2014, ob 19. uri. V kulturnem programu sodeluje Žan Fratnik na diatonični harmoniki.
RAZSTAVA V GALERIJI MUZEJA ŽELEZNIKI, PETEK, 16. MAJA 2014 

Vabljeni na otvoritev razstave, ki bo v petek, 16. maja 2014, ob 19. uri v Galeriji Muzeja Železniki. Kipe in skulpture razstavlja Marjan Vodnik.

V kulturnem programu sodeluje Ženski tercet iz Sorice. 


 

MUZEJSKA POČITNIŠKA DELAVNICA, SREDA, 19. 2. 2014

 

 

PREŠERNOV DAN V MUZEJU ŽELEZNIKI

 


DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE 2013

Prikaz delovanja obnovljenih strojev z začetka moderne industrije v Železnikih

Muzej Železniki je v svojem jedru tehnični muzej. Velik del muzeja zavzamajo zbirke, ki prikazujejo več kot 500 let trajajoče fužinarstvo v kraju. Fužinarstvo je zamrlo v začetku 20. stoletja. Kovinarska dejavnost v kraju pa je ponovno zaživela po drugi svetovni vojni s stroji in avtomati. Obnove teh avtomatov se je lotila skupina prostovoljcev, ki delujejo v okviru Muzejskega društva Železniki. Pomembno bodo obogatili zbirke našega muzeja. Postavljeni bodo v bližnjem proizvodnem terenu kot zbirke na terenu Muzeja Železniki. 

V prostorih podjetja Domel (prostori bivše Tehtnice) si je bilo v petek, 4. 10. 2013, mogoče prvič javno ogledati tri od petih obnovljenih in delujočih strojev z začetkov moderne kovinarske industrije v Železnikih. Ti trije stroji predstavljajo muzejsko zbirko na terenu, postavili pa smo jih v okolje, kamor sodijo - v avlo proizvodnega podjetja. Dva stroja sta na ogled v stalni zbirki Muzeja Železniki.
Zbrane na predstavitvi je pozdravil predsednik MD Železniki Rudi Rejc in posebej izpostavil restavratorje, ki so neutrudno obnavljali in obnovili stroje: Janez Rihtaršič, Peter Polajnar, Matija Žumer, Ivan Mohorič, Janez Mohorič, Tone Ozebek, Vinko Rejc, Jože Tolar in France Primožič. Peter Polajnar je predstavil provenienco strojev, Lojze Žumer pa je dodal nekaj osebnih spominov na delovanje strojev v domači delavnici. Janez Rihtaršič, ki je skupino za obnovo strojev vseskozi vodil, je z velikim zadovoljstvom in ob pomoči Toneta Ozebka predstavil delovanje strojev.
Obiskovalci prireditve so si z zanimanjem ogledali delovanje strojev in prisluhnili restavratorjem, ko so pripovedovali o svojem delu.
S tem dogodkom smo se tudi v Železnikih aktivno vključili v praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine.
 

 


 ARHEOLOŠKA ZBIRKA

V Muzeju Železniki je postavljena nova vitrina, v kateri so predstavljeni predmeti s Štalce.  Po vsej verjetnosti gre za predmete iz stare železne dobe. Če je res tako, pa bodo potrdile analize predmetov, ki jih opravljajo na Zavodu za varstvo kulturne dediščine in na Naravoslovno-tehnični fakulteti v Ljubljani.

Vabljeni na ogled teh predmetov!

 

ISKALNIK PO VSEBINI

PROJEKTI
ANKETA
OGLAŠEVANJE